lauantai 7. syyskuuta 2013

Epävarman hoitajan merkitys potilaalle

Jorvin hoitajat ovat pääsääntöisesti huipputasoa (ja palaan heihin myöhemmissä kirjoituksissa), mutta tänään kohdalleni osui keikkatyötä tekevä hoitaja, joka tuntui kyllä olevan koko 14-tuntisen (!) työvuoronsa aikana hukassa. 

Aamulla kävin suihkussa ja kysyin häneltä, pitäisikö siteet vaihtaa sen jälkeen. Hän katsoi minuun kysyvällä ilmeellä, ja totesi ”aaaaah...joo, varmaan”. Seuraavaksi hän katseli kummissaan pöydälläni olevaa happisaturaatiomittaria, ja totesi: ”ai, nää on tämän näköisiä nykyään”. Verenpainemittaria hän oli useita kertoja laittamassa väärinpäin käteeni. 

Jossakin vaiheessa iltapäivää havahduin siihen, etten ollut nähnyt häntä kolmeen tuntiin, vaikka minulta pitää ottaa verenpaine ja happisaturaatio kahden tunnin välein, ja ennen kaikken uutta rintaani pitää painella putkilolla, jotta selviää miten veri kiertää siinä olevissa verisuonissa. Kun kutsuin häntä summerilla paikalle, sain odottaa 20 minuuttia ennen kuin hän saapui huoneeseeni. Koko vuoron aikana hän ei painellut rintaani putkilolla, vaan katseli sitä, painoi pari kertaa sormella ja totesi: ”Joo, ihan hyvä”

Naapuriltani hän poisti dreenin (ihon alla kulkeva muoviputkilo) ilman, että osasi päästää siitä ns. ilmoja pihalle, ennen sen poisvetoa kehon sisästä. Naapuri näki kuulemma tähtiä, ja me muut huoneessa olijat ajattelimme jo, että minun dreeneihin et kyllä koske. Toinen naapurini oli pääsemässä kotiin, mutta joutui odottamaan ylimääräisen tunnin, koska hoitaja ilmeisesti unohti asian. Mitä tahansa kysyinkin hoitajalta, niin hän ei tuntunut osaavan vastata, ja soperteli vain olevansa vähän ulalla, kun on vaan keikalla. 

Potutukseni kasvoi vuoron mittaan niin suureksi, että loppuillasta pyysin toista hoitajaa tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. Ai miksikö? Siksi, että rinnassa tuntui painetta, josta en enään tiennyt oliko se epävarman hoitajan minulle aiheuttama kepponen ajatuksiini, vaiko todellista. Opin tästä päivästä sen, että jos koet olevasi huonoissa käsissä, käänny muiden puoleen. On turha piinata itseään sillä, että toisen ammattitaidottomuus herättää turhia pelkoja omasta voinnista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti